El peix i la fulla

Esta és la història d'una fulla que quan plou es mulla, plou i es mulla, plou i es mulla... si es mulla ara mateix tornarà a convertir-se en peix.
Un peix o una fulla, un anec o un conill... res és el que sembla i si ho mires dos vegades pot semblar-te una altra cosa.

Una sessió de contes per a xiquetes i xiquets a partir de 3 anys.


Públic infantil
La casa de Carmeta

Carmeta és una xiqueta valenta que de vegades s'espanta, una xiqueta decidida que te vergonya, una xiqueta capaç de menjar-se 67 bunyols més un. Una xiqueta com tu a qui l i passen les coses més extranyes. Aquesta és una sessió de contes molt participativa en la qual combinem els contes tradicionals amb els àlbums i l•lustrats.


Públic infantil
Contes de gallines

Això que ara us contaré va passar fa molt i molt de temps quan les gallines tenien dents i les pedres parlaven. Tot va passar un mateix dia des de que cantà, a trenc d’alba, el primer gall fins que les gallines se’n van anar a dormir amb el crepuscle vespertí. Aquesta és la història d’un dia al galliner de la gallina Quica Periquina.


Públic infantil
Sic, sac. Contes valents

Sic, sac és el soroll que fa qui llava la roba sobre la pedra al llavador, a la nit. Sic, sac és el soroll que fan els peus quan xafen les fulles seques, però només ho pots escoltar si camines soles.

Sic, sac... és el que escoltaràs quan tanques els ulls per a dormir esta nit.

Una sessió de contes tradicionals, aventurers i desenquietants adreçats amb onomatopeies.
Públic juvenil
De valentetes, sabudes i bobes


Sessió de contes per a públic jove i adult.

En aquesta selecció les dones juguen un paper principal en els contes, de vegades son protagonistes, d'altres d'antagonistes. En algunes contes son valentes, però en altres son covards, sabudes o fins bobes...

Tots els contes seleccionats formen part dels contes tradicionals que s'han anat contant al llarg de la història, alguns d'ells sembla mentida que ho siguen ja que de manera habitual em escoltat versions que responen a l'estereotip de dona guapa que espera, però a la tradició hi ha de tot com en la mateixa vida i esta sessió ha vingut a demostrar-ho.Públic juvenil
Amort

Cada set anys se m'apareix un mort, seuen a la voreta del l l it o me' ls creue pel carrer, cadascú té la seua raó per a vindre. L'amor no es fa esperar tant, sempre l 'he trobat en girar la cantonada. Una sessió sobre dos temes
crucials tractats de manera visceral .


Públic juvenil
RONDABALLS

LLuc Llorenç: acordió. Almudena Francés: narració

Rondaballs és un espectacle de música i balls tradicionals per a tots els públics que barreja els balls tradicionals amb els contes populars. Mentre li queden dits a l'acordioniste i contes a la narradora estarem a la plaça ballant i rient.

Este espectacle porta representades més de 50 funcions tan en places com escoles.


Públic familiar
El museu íntim de les històries mai contades.

El Museu Íntim de les Històries mai Contades és una proposta visual i narrativa que parteix de les històries i dels objectes quotidians.
Les dones protagonistes d’aquesta exposició són les dones del poble que acudeixen a la crida per a tindre una conversa i sessió de fotos amb Lluci Juan artista visual i Almudena Francés narradora.
Com a resultat vos oferim una exposició, que vol elevar a la categoria d’art els objectes que elles han aportat, que de tan veure’ls per casa ens han sigut invisibles als ulls. I eixes frases que de tan sentides han perdut el sentit. I diem elevar a la categoria d’art perquè la pretensió és que el que veieu vos interpele, vos provoque i vos porte a la reflexió.
No volem utilitzar aquella expressió tan manida que parla de posar en valor la vida de les dones, perquè la vida de les dones i, més si cap, la d’aquestes dones té el valor propi i el de totes les vides que han sostingut i cuidat.
La intenció de l’exposició és ser l’altaveu i la plaça perquè tot allò que va passar portes endins, cosos endins, veja la llum. I la resta de veïns i familiars puguem tornar a escoltar les històries, mirar els objectes i les mans de les nostres mares i iaies com el que són: la meitat de la humanitat, tot i que la meitat silenciada.
Ens han interessat les mans de les dones perquè amb elles han cuinat, cosit, canviat roba, brodat, collit, planxat, han fet pastes, han curat ferides, han fet olives i fet mermelades, han aviat els animals, han matat gallines i conills, han menejat la sang del porc... Perquè son la darrera generació que va utilitzar les mans, per a fer i per a pensar.Públic adult
MANÇANETES. Més tecles que un acordió. Contes per a ballar.

Jordi Pastor: Acordió i violí, Pau Barberà: Acordió i pandero i Almudena Francés: narració.

Mançanetes és música i narració, balls i contes.

Una nit la gent d'uns quants massos de la serra es troba i fa festa. Hi haurà els acordionistes que tocaran peces que han aprés ací, però també d'altres que han porta els que han anat a la verema. Faran ballar a tots els presents. Quan els acordionistes hagen de parar per a beure es contaran contes, acudits, succeits... i així passaran la nit, fins que el més gran dirà: Au! ja va sent hora d'acabar. La festa s'acabarà i tots tornaran a casa amb la música al cap i els contes al cos.

Jordi Pastor i Pau Barberà son dos dels grans acordionistes diatònics del País Valencià, gran coneixedors de la música tradicional i dos monstres de l'escenari que fan ballar a les pedres.
Públic adult
Contes a la fresca

Els contes són per a l'estiu, queden bé al parc a boqueta nit, a la plaça amb les llums enceses, en un carreró amb poca llum... Cada espai ens suggereix uns contes, una ambientació. Durant aquesta sessió s'expliquen contes que venen redolant pel riu de la memòria, contes que han servit per a fer menjar als xiquets i xiquetes més mal menjadors, contes que han servit per a despertar la imaginació dels dormits i per a acompanyar les nits més fosques, contes que fan poble.


Públic familiar