AMORT A PETRER

Avui, he estat a l’IES La Canal de Petrer. La primera parada ha sigut per a fer un café a la Colònia Santa Eulàlia, sempre m’ha creat curiositat este lloc. He sabut després que no havia arribat ben bé a la Colònia però això us ho explique una miqueta més a baix. Dos canvis de sentit més avant i tres persones preguntades m’he plantat a l’institut.  Tinc facilitat per a perdre’m i trobar-me. A la porta de l’institut m’he trobat amb una Edel una professora de l’Olleria que m’ha acollit, també he trobat un institut viu, un professorat implicat que fa que les parets parlen i uns alumnes amb ganes. I amb ells vull parlar ara.

Mirades que escolten.

Ens han pillat parlant sobre el conte que més els havia agradat

Vos he promés que vos passaria uns enllaços i ací van: AMORT sempre deixa amb moltes preguntes i la sang glaçada, ací vos deixe un enllaç en el qual trobareu un conte de Guy de Maupassant que vos sonarà molt.  I si  vos agraden aquest tipus de contes en els que els morts i els vius estan tant a prop, no vos perdeu aquest altre enllaç, en el que podreu escoltar els contes de l’autor en àudio. Ideal per a escoltar tranquil·lament estirats al llit o mentre feu esport, això sí si no teniu problemes de cor.

A la sessió de Batxillerat vos he contat un conte d’Albert Sánchez Piñol, i mireu què he trobat a la xarxa! És l’adaptació a curtmetratge, que van fer uns companys de Sueca, del conte que hem contat.

 

També vos he promés un sorteig. El llibre que sortejarem és Connexions, una lectura que enganxa i que a ningú deixa indiferent. Explica la relació entre tres joves, de tres continents diferents, a les quals els uneix un telèfon mòbil. Un perill, segons com es mire.

I ara deixeu-me que conte el projecte tan interessant que porteu a terme sobre la Colònia Santa Eulàlia.

Quan he acabat les sessions he preguntat a les professores Sabina i Edel per la Colònia i Oh! Sorpresa!, el centre té un projecte d’innovació educativa al voltant d’aquest indret. L’IES La Canal i set instituts més de la zona.

La  Colònia Santa Eulàlia forma part dels termes de Sax i Villena, si vàreu veure la sèrie de Canal Nou l’Alqueria Blanca l’identificareu. És el poble on es gravaven els exteriors. Està localitzat exactament darrere de la gasolinera que hi ha passat el túnel de Villena, si vens de la Vall d’Albaida.

La Colònia Santa Eulàlia era propietat d’un Marqués, que va agafar d’exemple  les Colònies Tèxtils de Catalunya i en va crear una d’agrària amb:  fàbrica de licors, farinera, teatre, esglèsia, casa modernista, molts camps de cultius, va portar l’aigua potable, el telèfon… i el tren!

Allí van viure els treballadors i treballadores i molts burgesos que anaven a les festes sumptuoses que oferien. Un excel·lent brou de cultiu perquè es conten moltes històries de faldes i de pantalons i del qual evidentment s’expliquen moltes llegendes.

En l’actualitat els edificis grans estan en ruinosos, expoliats i en risc de caure. Els centres han fet una Declaració educativa per a que la Generalitat assumisca la reconstrucció de La Colònia i ells es comprometen a donar-li vida.

En este blog està explicat el projecte Santa Eulalia Vívela. Si ja tenia ganes d’anar ara moltes més.

 

 

 

 

 

 

Almudena Frances

6 Comments

 1. Em considero un gran fan de la literatura, però he de ser sincer, no la gaudeixo tant si és en valencià i no és que tingui res en contra, senzillament em trobo més còmode gaudint en la meva llengua materna, el castellà. No obstant això, gaudi tu sessió com un nan, ja que em va semblar un mètode vistós, innovador i viu també per al lector ja que de vegades és com tenir una conversa amb el o l’artista. Sens dubte, una experiència tan fascinant i interessant com a nova per a mi que repetiré sense vacil·lar quant tingui oportunitat perquè tinc esperances que la gent conegui aquesta manera de conrear i compartir una llengua com el valencià, que com ja he dit anteriorment, no tinc res en contra, és més, hauríem de sentir-nos orgullosos de conèixer-la. una salutació i espero tornar-te a veure el més aviat possible.

 2. Molt bonicos els contes, fa falta mes gent com tu, moltes gràcies.

 3. Hola sóc una alumna d”ies La Canal Petrer m”agradaria molt que em tocara el llibre de connexións ya que m”agrada molt llegir,els contens que ens contaste son molt divertits. Jo camviaria que l”amor que sinteixen els protagonistes fora mes enlla de la vida i pogueren estar junts en la mort per sempre sense que cap els molestara ni ex novies ni res. Gracies per fer-me riure tant Una salutacío!

 4. la! M’agradaria molt gaudir altra vegada amb els teus relats perquè considere que fa falta per fer saber a la gent que els contes no són només per als nens i, a més, s’està perdent l’art d’escoltar. Ah i…com imites tan bé el so de la moto???Jajajaja
  M’agradaria molt tindre el llibre del sorteig per a millorar la meua lectura en valencià y sembla molt interessant.
  Gràcies!

 5. Ens has donat l’oportunitat de saber que els contes narrats no sols són per a xiquets, és increïble la teua capacitat d’estar sola a l’escenari fent-nos transportar a un conte viu i amb una intriga constant!

  Álvaro Soriano Villena 1ºBach B IES La Canal

 6. Nuria Cuesta és la guanyadora del llibre Connexions.
  Ja saps Núria el pots llegir o regalar!!
  Espere que t’agrade.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.